Središče medkulturnega dialoga Velenje

09 Avgust 2018

                  

Projekt je usmerjen na vsa področja relevantna za uspešno integracijo oziroma vključitev tujcev v okolje. Glavni cilj projekta je ustvariti okolje, ki bo sprejemal in podpiral vključevanje tujcev, zato je poudarek na ukrepih, ki spodbujajo lokalno prebivalstvo pri sprejemanju tujcev.

Cilj projekta in vseh načrtovanih aktivnosti je ustvarjati osveščeno in informirano okolje, ki bo sprejemalo ter spodbujalo vključevanje tujcev v lokalno okolje. 

V okviru projekta je načrtovanih 28 različnih aktivnosti, ki naslavljajo različne ciljne skupine: tujce, lokalno prebivalstvo ter deležnike in oblikovalce politik. Integracija ni asimilacija, gre za dvosmeren proces – okolje mora biti pripravljeno sprejeti drugačnost, tujci pa se morajo biti pripravljeni prilagoditi do te mere, da postanejo aktivni del družbe. Tako je prvi sklop aktivnosti usmerjen v lokalno prebivalstvo: načrtovane so dejavnosti, ki lokalno okolje osveščajo o težavah in izzivih, s katerimi se srečujejo različne skupine tujcev. Približati jim želimo, kaj pomeni biti tujec v nepoznanem okolju, kakšna je njihova problematika in s kakšnimi težavami se soočajo v procesu integracije.

Drugi sklop je namenjen tujcem, gre za aktivnosti, ki bodo pomagale pri vključevanju tujcev v lokalno okolje. Aktivnosti zajemajo pomoč pri premagovanju jezikovnih in kulturnih ovir, pomoč pri seznanjanju z okoljem, kulturo in družbo, svetovanje in pomoč pri vključitvi v izobraževalne procese, pravno svetovanje ter razne motivacijske delavnice, ki promovirajo izobraževanje in zaposlovanje. Največ aktivnosti je namenjenih sodelovanju med obema skupinama in povezovanju. Načrtovane so športne, glasbene ter kulturne aktivnosti, v katere bomo vključili obe ciljni skupini in preko sodelovanja spodbujali integracijo in zmanjševali nestrpnost. Del aktivnosti je usmerjen v širšo javnost – gre za informiranje o projektu, o vzpostavitvi središča medkulturnega dialoga (Integracijska točka Velenje) za promocijo aktivnosti in poudarjanje pozitivnih učinkov raznolike družbe.

V aktivnosti bodo vključene tudi druge javne institucije v okolju, predvideva se sodelovanje z društvi, sodelovanje z občino ter vključitev NVO. Ljudska univerza Velenje ima bogate izkušnje z izvajanjem integracijskih projektov in že vrsto let predstavlja referenčno točko za tujce, načrtovane aktivnosti pa bodo ponudbo še razširile in preko ciljno usmerjenih ukrepov omogočile kvalitetno delo in nudenje storitev skupini, ki na LUV že predstavlja velik del udeležencev. Projekt tako sovpada z redno dejavnostjo zavoda. LUV že aktivno sodeluje z vsemi organizacijami v okolju (knjižnica Velenje, Zavod za zaposlovanje, osnovne šole, CSD, razna društva, MOV, itd). Večgeneracijski center, ki na LUV deluje od januarja 2017, pa že izvaja programe in delavnice namenjen tujcem in bo omogočil učinkovito komunikacijo s ciljno skupino.

Načrtovane projektne aktivnosti, pretekle izkušnje, pridobljena znanja ter aktivno sodelovanje z vsemi deležniki bodo tako zagotovili kvalitetno in finančno učinkovito izvedbo projekta. Ustvariti želimo osveščeno in informirano okolje, ki bo sprejemalo ter spodbujalo vključevanje tujcev, promoviralo sodelovanje med vsemi prebivalci ter zmanjševalo nestrpnost lokalnega okolja do drugačnosti.

Integracijska točka Velenje

Ena od pomembnih aktivnosti, ki bo tujcem na voljo skozi ves čas trajanja projekta je Integracijska točka Velenje. Na Ljudski univerzi Velenje namreč že sedaj tesno sodelujemo s tujci v različnih programih, s to aktivnostjo pa želimo vzpostaviti kontaktno točko, ki bo za vse zainteresirane nudila vse informacije v povezavi s tujci, svetovanje ... Integracijska točka bo za zainteresirane odprta trikrat na teden po 4 ure (z izjemo v poletnih mesecih in med prazniki, ko bo delovni čas prilagojen). Projekt traja do 30. 6. 2020, vendar si bomo prizadevali, da bomo z vzpostavljeno točko nadaljevali tudi v prihodnje.

 

»Projekt sofinancira Evropska unija iz Sklada za Azil, migracije in vključevanja.«

 

Kontakt:

Tadej Oprčkal

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. 

Lucija Grušovnik

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. 

Telefon: 03 898 54 66

Več informacij na:

              

 Uradne ure Integracijske točke Velenje

1. izdaja brošure                 2. izdaja brošure              3. izdaja brošure

                                                            

Urnik aktivnosti 2018 Urnik aktivnosti 2019 Urnik aktivnosti 2020
september 2018 januar 2019 januar 2020
oktober 2018 februar 2019 februar 2020
november 2018 marec 2019 marec 2020
december 2018 april 2019 april 2020
  maj 2019 maj 2020 
  junij 2019 junij 2020
  september 2019 julij 2020
  oktober 2019 avgust 2020
  november 2019 september 2020
  december 2019  

  

 

Pomembno.

Prosimo vas, da prihajate zdravi in ob vstopu v našo hišo upoštevate Splošne higienske in varnostne ukrepe, ki so pripravljeni v skladu z varnostnimi priporočili Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje, in so objavljeni na vhodu stavbe. Z doslednim upoštevanjem vseh ukrepov bomo zmanjšali možnost okužb, zaščitili sebe in druge ter tako skupaj poskrbeli za varnost in zdravje.

Pri obiskovanju aktivnosti središča medkulturnega dialoga Velenja torej upoštevajte priporočila NIJZ glede razkuževanja rok, nošenja mask in ohranjanja varnostne razdalje.

                                                               

 

Gostovanje v oddaji Dobro jutro

september 2018

februar 2019

september 2019

junij 2020

 

Gostovanje v oddaji Moj Radio

September 2018

Februar 2019

Maj 2019

Oktober 2019

December 2019

Junij 2020

September 2020

 

Utrinki delavnic

Borza receptov

Recepti 1     Recepti 2

110111213141516171823456789

Kdor poje, dobro misli

1101123456789

Prebrano 3007 krat Nazadnje spremenjeno v Nedelja, 08 Maj 2022 22:24