Vseživljenjska telenovela

21 Junij 2013V sklopu Grundtvig partnerstva smo začeli 1.8.2008 izvajati evropski projekt Vseživljenjska telenovela (Lifelong Learning Telenovel), ki traja do 31.7.2010.

Zamisel projekta je nastala ob ugotovitvah, da veliko oseb, predvsem žensk v tretjem življenjskem obdobju spremlja telenovele, ki potekajo na nacionalnih TV kanalih. Z vključitvijo v projekt smo jim želeli ponuditi možnost, da sami sestavijo svojo Vseživljenjsko telenovelo, ter pri tem osvojijo nova znanja.

S partnerji v projektu omogočamo vključenim udeležencem, osebam nad 50 let z znanjem angleškega jezika, pridobiti dodatna znanja na področju tujega, španskega jezika, uporabe računalniških orodij, še posebej komunikacijo preko foruma ter spoznavanje poteka del pri ustvarjanju novega filma, ki zajema tako pisanje scenarijev kot tudi končno snemanje filma, v katerem se bodo tudi preizkusili kot igralci. Udeleženci imajo možnost spoznati udeležence iz različnih držav, njihove kulture ter njihove države. S tem projektom smo jih aktivno vključili v vseživljenjsko  izobraževanje.

Cilji projekta so:
 • naučiti udeležence španski jezik,
 • naučiti uporabo računalniškega omrežja, predvsem elektronske pošte ter foruma
 • naučiti jih snemalnih tehnik, digitalne fotografije,
 • naučiti pisanja scenarijev ter
 • spoznavanje različnih kultur in druženje z ostalimi vključenimi v projekt.
Partnerji:
 • AZ Ljudska univerza Velenje, Slovenija
 • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łódźi, Poljska
 • CRP consulting, Francija
 • Distance Education Study Centre of Riga Technical University, Latvija
 • Eduate.eu, Nemčija
 • Fundación INTRAS, Španija
 • The MRS Consultancy Ltd, Velika Britanija
V sklopu tega projekta je nastala spletna stran http://telenovel.eu/ vseh partnerjev in udeležencev Vseživljenjske telenovele, kjer so objavljeni aktualni dogodki, ki potekajo v projektu.

Na Ljudski univerzi Velenje je v projekt Vseživljenjska telenovela vključenih 15 udeleženk, starih 50+.

TEKOČE AKTIVNOSTI

V prvem letu trajanja projekta (do 30.junija 2009) smo izvedli:
 • 36-urni osnovni tečaj španskega jezika,
 • 4-urno delavnico uporabe računalništva, kjer so udeleženke pridobile znanje o elektronski pošti in internetu,
 • 8-urno delavnico Digitalna fotografija, kjer so udeleženke spoznale uporabo digitalnega fotoaparata in se seznanile z najpogostejšimi napakami pri fotografiranju. V sklopu delavnice so udeleženke pripravile tri fotografije na temo portret, tihožitje in eno po lastni izbiri. Izmed vseh slik smo izbrali od vsake udeleženke po eno sliko in iz njih oblikovali galerijo na spletni stranihttp://telenovel.eu/,
 • 3-urno delavnico Kaj je forum in kako se uporablja?,
 • 4-urno delavnico Kako napisati scenarij?,
 • konec julija bodo na spletni strani projekta vsi udeleženci iz različnih držav pričeli pisati skupni scenarij za telenovelo,
 • od 23. do 26. septembra bomo imeli partnerji in udeleženci 2. sestanek v Nemčiji, kraju Wolfen, kjer se bo izbral 10 minutni scenarij, na osnovi katerega se bo v prihodnjem letu 2010 posnela kratka telenovela.

 Za aktivnost smo prejeli podporo v obliki dotacije po programu Vseživljenjsko učenje.

Izjava o omejitvi odgovornosti "za vsebino publikacije je izključno odgovoren izdajatelj ter Evropska komisija ni odgovorna za morebitno uporabo informacij".
 

IZVEDENE AKTIVNOSTI:

V projekt je bilo vključenih preko 50 udeležencev, od tega jih je bilo 13 iz Slovenije. Vsak posamezni partner je v sklopu projekta izvedel vsaj 12 mobilnosti, medtem ko je Andragoški zavod Ljudska univerza Velenje bistveno izstopal, saj smo skupaj s svojimi udeleženkami izvedla 23 mobilnosti, kar si štejemo za velik uspeh.

V sklopu projekta smo vsi partnerji skupaj za udeležence izvedli:
- 360 ur za poučevanje tujega jezika,
- 48 ur za uporabo digitalne fotografije,
- 24 ur za uporabo interneta in elektronske pošte,
- 24 ur za uporabo foruma in webloga,
- 24 ur za pisanje scenarija,
- v projektu smo uporabljali sedem različnih jezikov,
- posneli smo 10-minutno telenovelo v španskem jeziku, v kateri so nastopali udeleženci, ki so bili medkulturno mešani.

V času trajanja projekta smo izvedli 3. partnerske sestanke (Slovenija, Nemčija in Španija). Na tretjem partnerskem sestanku, ki je potekal v Španiji so udeleženci posneli prizore iz izbranega scenarija v španskem jeziku.

Da je bil projekt izjemno uspešen predstavlja dejstvo, da smo udeležence ponovno vključili v proces vseživljenjskega učenja, jih spodbudili za aktivno uporabo tujega jezika in uporabo računalnika (internet, e-pošta, itd).

Partnerji v projektu smo med seboj vzpostavili pozitiven odnos sodelovanja in povezovanja, izboljšali in povečali smo sodelovanje med organizacijami, ki so del izobraževanja odraslih v Evropski Uniji, starejše odrasle smo spodbudili k želji po povečanju in izboljšanju njihovega znanja o IKT znanju in znanju tujih jezikov, kar je v skladu z vseživljenjskim izobraževanjem.

Rezultati evalvacije projekta kažejo izjemno zadovoljstvo tako udeležencev kot tudi vseh partnerjev v projektu, kar nam ponuja možnost dobrega nadaljnjega medsebojnega sodelovanja in povezovanja v prihodnjih projektih.

Izjava udeleženke

"Po srečnem naključju sem se znašla v projektu Vseživljenjska telenovela. Le za rep sem ujela na radiu predstavitev programov Grundtvig učna partnerstva, projekt Vseživljenjska telenovela, ki ga je predstavila vodja izobraževanja na Ljudski univerzi Velenje. Septembra 2009 smo se vse udeleženke skupaj s koordinatorko projekta Jasmino Felicijan in Vesno Elsner odpravile v Nemčijo, z namenom spoznati še ostale udeležence in partnerje, ki sodelujejo v projektu. Pod vodstvom strokovnih delavcev filmske produkcije, snemalcev in nasploh poznavalcev tega posla, so potekale dvodnevne delavnice na temo pisanja scenarija in snemanja telenovele. Udeleženke smo predstavile scenarije in na osnovi glasovanja je bil izbran najboljši scenarij, ki ga je napisala udeleženka s Poljske. Predstavnica nemške skupine nas je tudi popeljala na ogled mesta Wolfen, ki je izrazito industrijsko. V resnici so to pretežno opuščene stavbe in spremljajoči objekti nekoč velike industrije izdelave črno belega in pozneje barvnega filmskega materiala. Srečanje je potekalo v prijetnem in sproščenem vzdušju. Ob temperamentnih Špancih, Francozih, Poljakih, Latvijcih, Nemcih, Angležih in Slovencih res ne more biti dolgčas. V tem mini Babilonu je kar žuborelo ob večerjah. Klepet levo, desno, izmenjava mnenj, vprašanj, skromni poskusi po špansko ali pa v jeziku, ki ga poznaš. Usta so kar sama šla v nasmeh. Malo flamenka Marie Rose in Pilar ob igranju na kitaro Španca Antonia sta začinila večer. Ob slovesu smo spoznali, kako pristna prijateljstva so se stkala, koliko srečnih objemov, skratka vračali smo se domov z zavestjo, da še obstajajo ljudje dobre volje. Pot, ki smo jo prevozili domov je hitro minila. Zakaj? V dobri družbi čas hitro teče." 

Zinka Moškon
udeleženka projekta Vseživljenjska telenovela

Za projekt Vseživljenjska telenovela smo kot najbolje zaključen projekt zasedli 1. mesto in prejeli Nacionalno priznanje Jabolko kakovosti 2011.

DSC07000IMG_0148Jabolko kakovosti - kipecJabolko kakovosti - potrdiloLiepzigPodelitev jabolko kakovosti 2Prvi sestanek 2Snemanje prvega prizora 3

 

Prebrano 7579 krat Nazadnje spremenjeno v Torek, 04 Marec 2014 13:14