Print this page

Girda

01 November 2016

        

Projekt GIRDA

Projekt naslavlja starejše (55+) , ki nimajo izkušenj z uporabo digitalne tehnologije. V okviru projekta želimo uporabiti kot metodo razne igre na tablicah in na igriv ter zabaven način premostiti vrzel do znanja IKT. V projekt bomo vključili 210 starejših ter 35 mentorjev.

 

Projekt osvetljuje problem slabe digitalne pismenosti pri ljudeh srednjih let in starejših ter težav, ki nastajajo pri učenju le–te. Pridobivanje in usvajanje digitalne pismenosti je pomembno pri iskanju informacij in povezovanju s svetom.

Pri projektu uporabljamo različne in zanimive metode. Ena izmed njih je igranje igric na tablicah, pri čemer se starejši na zabaven in zanimiv način seznanijo z IKT. Stremimo k temu, da udeleženci izgubijo strah pred delanjem napak in prebuditi njihovo zanimanje za samostojno raziskovanje digitalne tehnologije. Namen takšnega pristopa je razviti kognitivno-motorične sposobnosti, okrepiti samozavest pri rokovanju s tehnologijo ter ustvariti sproščeno učno okolje, kjer je učenje »skrito«.

Pri projektu sodeluje 7 partnerjev iz 4-ih držav, štirih univerzitetnih in treh neakademskih institucij, ki se ukvarjajo s poučevanjem in opolnomočenjem odraslih, in sicer Velike Britanije, Avstrije, Makedonije in Slovenije. Naloga projekta je razvijati nove in inovativne učne materiale in metode ter izboljšati dostopnost izobraževalnih priložnosti in vsebin za odrasle in skrbeti za nenehno povezovanje sodelujočih organizacij s starejšimi.

Skozi projekt bomo izluščili primere dobre prakse, jih uvrstili v promocijske materiale in vodiče ter posredovali zainteresiranim organizacijam.

Aktivnosti:

- izvedli smo študijo, v kateri nas je zanimalo kako se starejši brez digitalnih izkušenj z zasloni na dotik prvič srečajo s tovrstnimi napravami. Odločili smo se, da to izvedemo v DEOS Centru za starejše Gornji Grad. Izvedli smo študijo s 30 starejšimi, starimi od 63 do 96 let. Skupino je sestavljalo 14 žensk in 16 moških. Udeleženci študije so se preizkusili v risanju ter sestavljanju delov slike.

DSC_5155DSC_5163DSC_5169DSC_5173

Prebrano 724 krat Nazadnje spremenjeno v Petek, 08 Junij 2018 14:26